info@urteliv.dk
30119577

Lymfen

Kender du til lymfesystemet og hvor vigtigt det er for din sundhed og din hud?

Lymfesystemet kort fortalt:

Lymfesystemets funktion er at opsamle overskydende væske og proteiner i vævet og transportere det tilbage til blodet. Det er et kæmpe netværk ligesom blodårene, som når ud i til alt væv, men væsken/lymfen transporteres kun ind mod hjertet. Lymfekarrene starter blindt, hvorefter der dannes små tynde vægge, som væsken kan flyde i, hvorefter karrene bliver større og større. Lymfen filtreres i lymfeknuderne mv. før det løber ud i blodkarrene. Væsken med overskydende proteiner og andre affaldsstoffer kan herefter udskilles – særligt igennem urinen over nyrerne. Mange oplever nemlig øget urindannelse samt ændret farve og lugt på urinen, når lymfesystemet aktiveres.

Træ til hjemmeside
Lymfesystemet kan illustreres som et træ med alle mindste yderste kviste som samles i større og større grene indtil de når hovedstammen.

Det er cirka 1-2 liter væske som lymfesystemet håndterer pr. døgn. Lymfen bevæges fremad primært som følge af vores muskelbevægelser og med hjælp fra det selvstyrende nervesystem. Mange af de tiltag du kan gøre for et fremme et godt kredsløb har derfor også betydning for om lymfen bevæges.

Lymfesystemet er en vigtig del af immunforsvaret – tænk på dine lymfekirtler, som fx mandlerne i halsen, som hæver når der er infektion og hvor vigtigt en sund tarm er. Man mener at op til 80% af immunforsvaret sidder i tarmen og det giver god mening, når man netop ved der sidder lymfoid væv (peyerske plaque) hernede som bl.a. bidrager til bekæmpelse af sygdomsfremkaldende mikroorganismer. Milten er desuden et lymfoid organ, der bidrager i infektionsbekæmpelsen. Milten sidder i venstre side af bughulen lige under mellemgulvsmusklen – i modsatte side af leveren – og har desuden en blodregulerende funktion i forhold til de røde blodlegemer.

Du har sikkert allerede forstået, hvor vigtig dette kropssystem er og selvfølgelig er der hjælp at hente, hvis du oplever problemer med at udskille affaldsstofferne. Har du tendens til slimophobninger og hyppige infektioner i luftveje, knopper på arme og ben, hormon- eller menstruationsforstyrrelser samt kolde hænder og fødder, så kan det være, at du har et lymfesystem som ikke virker optimalt.

Der findes mange danske urter som har yderst gavnlig virkning på lymfesystemet og som kan afhjælpe flere gener. Lymfesystemet er noget som jeg har rigtig stor erfaring med og som jeg fortsat specialiserer mig inden for, da det bla. har betydning for vores hud og hormonelle system.

Du kan læse mere om lymfesystemet her