info@urteliv.dk
30119577

Hormontilskud eller egenproduktion?

Kan man kalde noget for naturlig hormonterapi, når hormonerne indtages som piller?

Ingen tvivl om at balance i vores hormonspejl er vigtig for vores velvære og trivsel, men at bruge midler fremstillet kemisk i et laboratorium er ikke spor naturligt i min verden – langt fra. Mange kalder fx i dag et hormontilskud med melatonin ”bioidentisk” eller ”naturligt hormontilskud” – kært barn har mange navne.

Mange hormoner udråbes til at være bioidentiske. Det lyder jo fint, men bioidentisk er jo stadig ikke kroppens eget – langtfra. Bioidentisk er stadig en modulering af et basisstof fra noget levende – fx dyr, urin eller planter. Intet kommer ud af det blå. Mennesket har nemlig fundet nogle kemiske produktionsmetoder, hvorfra man kemisk kan forandre/modulere et naturligt basisstof, hen til et stof man kan tage patent på og som kan bindes i en tablet.
Ergo en grundsubstans bliver syntetisk efter en kemisk forandringsproces. Man må nemlig ikke tage patent på planter eller et oprindelig naturligt stof. Man er derfor nød til kemisk at ændre lidt i strukturen, også for at det ikke går til grunde undervejs fra produktionen til kunden. Naturlige – altså ægte hormoner – virker kun inde i kroppen (endogen), hvorfra de dannes, udskilles til blodet og nedbrydes.

Men som altid, når et hormon er blevet syntetisk, da er der risiko for bivirkninger. Mest af alt, fordi det ikke oprinder fra kroppen selv eller er sin naturlige form – det er fremmed for kroppen.

Naturlige hormoner er dog kun hormoner, som kroppen selv danner. Med min faglighed ved jeg og har jeg erfaret, at vores egne hormoner er de mest virkningsfulde og sikre, da de jo er kropskendte, modsat “melatonin-tilskud”.

Desuden kan vi selv danne og udskille de hormoner vi har brug for til døgnrytmen, menstruationscyklus m.v. – så længe vi giver kroppen de rette byggesten og hjælpemidler fra naturens apotek, som hjælper med at understøtte kroppens egenproduktion.
Kroppen kan selv danne sine hormoner – når vi giver den de rette betingelser og arbejder MED naturen i stedet for imod den.

Det er efterhånden meget kendt at lægerne udskriver kønshormoner til kvinder såsom p-piller, gestagen og østrogentilskud for at lindre symptomerne på PMS, overgangsalder mv. Det har man i dag fundet ud af giver mange konsekvenser – både i form af kropslige bivirkninger, forurening af grundvandet og at det påvirker dyrs reproduktionsevne. Og for det ikke skal være løgn kommer disse syntetiske hormoner tilbage til os, lidt ligesom mikroplastik. Dette får konsekvenser for både kvinder og mænd, når vi uundgåeligt får fremmedøstrogener ind i vores kroppe. Disse er nemlig a-cykliske og påvirker også vores reproduktionsevne i negativ retning ligesom de kan påvirke vores humør og adfærd.

Tilbage til det egentlige fokus, der har fået mig til at skrive denne artikel. Nu er det nemlig også blevet mere udbredt at give ”melatonin”  – søvnhormonet med det patenterede navn ”circadin” – til mennesker som har svært ved at sove.

Nogle bivirkninger ved at tage syntetisk melatonin er: Depression (ironisk nok), hovedpine, svimmelhed, træthed i dagtimerne, forhøjet blodtryk, leverpåvirkning mv.(1) Man må heller ikke køre bil eller operere maskiner når man har taget melatonin. Det syntetiske stof udskilles primært gennem nyrerne (2), hvilket på sigt kan blive en belastning for nyrerne, som konstant skal afgifte dette fremmedstof. Hvad der kan ske på sigt, kan jeg kun gisne om jf. vores viden om ophobning af fremmedøstrogener.

Der foreligger endvidere meget lidt dokumentation for at dette syntetiske  hormon overhovedet virker til alle de målgrupper, der i dag får det. Vi optager kun cirka 15% af stoffet (2) – det man med andre ord kalder biotilgængelighed. Generelt er der en årsag til, vi har så begrænset optag og virkning af det. Det er nemlig kroppens egen opgave at danne det. Men for at danne og få gavn af ægte melatonin, kræver det at du tager ansvar. Det betyder bl.a. at du bør fylde din krop med gode næringsstoffer, er vågen og oppe i dagtimerne samt finder ro når det bliver mørkt.
Vi mennesker har desuden nogle lægeurter, som faktisk evner at understøtte de processer som regulerer vores indre biologiske døgnrytme (circadiske rytme). Dette betyder at vi kan få en bedre søvn og samtidig få mere energi i dagtimerne. Lægeurter er kropskendte og vi har samarbejdet med planterne i al den tid menneskeracen har eksisteret. Derfor arbejder urterne ved at understøtte kroppens funktionsprocesser, sådan vi bl.a. kan fremme kroppens eget indhold af melatonin. Urter, som du kan lære meget mere om på stress-kurset og som vi vil berører på mine mini-kurser i urtemedicin.

Det som kroppen selv producerer er og bliver de hormoner, som har størst biologisk virkning og samtidig er de helt organiske. Der er således intet af det ægte melatonin, som vil ophobe sig i vores miljø. Desuden er naturlig ægte melatonin i sig selv en essentiel og kraftig antioxidant, vigtig for vores immunforsvar, vitalitet, genopbygning af væv mv. i samarbejde med andre endogene hormoner.

Hvorvidt den syntetiske variant af melatonin gør det samme betvivler jeg stærkt, da den jo administreres på en helt anden måde, er forandret i struktur og kan give bivirkninger.

Ergo, min holdning er at kroppen kan regulere sig selv og sin hormonproduktion når vi giver den de rette betingelser med vital næring og fornuftig livsstil.

Det kræver lidt omvæltning i starten, men når først du har kørt med et urteprogram og kostplan i nogle måneder, vil du med få virkemidler kunne opretholde din biologiske rytme og få en god søvn. Skal du indtage hormoner resten af dit liv, bliver det en væsentlig større udgift, med potentielle bivirkninger for dit helbred – og altid med konsekvenser for miljøet.

Så vi skal lære at arbejde med naturen og vores naturlige døgnrytme –det er nemmere end du tror!

Tips til søvn:

  • Vi skal have tryptofan til at danne melatonin. Dette får du fra frø, nødder og kerner samt bælgfrugter mv. Jeg anbefaler du indtager en blanding af lige dele bukkehornsfrø, græskarkerner og solsikkefrø, som lægger i blød i op til 8 timer. Tag en stor spsk. dagligt og tyg grundigt.
  • Få en portion havre- eller boghvedegrød dagligt for indholdet af magnesium og B-vitaminer.
  • Hold dig fra elektronik med skærmlys 1-2 timer før du skal i seng. Skru generelt ned på halv blus for skærmlyset på din computer, smartphone mv. Det er kun i stærkt sollys, du har behov for 100% lysstyrke for at kunne se skærmen.

Referencer:

[1] http://www.webmd.com/vitamins-supplements/ingredientmono-940-melatonin.aspx?activeingredientid=940

[2] http://pro.medicin.dk/Medicin/Praeparater/4241

 

Skrevet af: Lene Andersen, Sygeplejerske og urtespecialist (phytoterapeut ®)

April 2017