Timian

 

Timian

Thymus vulgaris

Timian tæt Det er en krydderurt, som er særlig brugt ved betændelsestilstande i mund og øvre luftveje grundet dets antiseptiske egenskaber.
Den koncentrerede timianolie blev tidligere brugt til at descinficere hospitalsredskaber grundet dets virkning mod mikroorganismer.

Idag kan vi drikke et vandudtræk af urten når vi er forkølede eller vi kan gurgle munden i timian teen ved øm hals.

Når du laver te, bør du altid ligge låg på mens de tørrede blade trækker for at undgå at de æteriske olier fra urten fordufter. I timian er den vigtigste komponent nemlig thymol. Vandet bør også kun være 80 grader C når det hældes over urten. Vi vil nemlig gerne bevare et minimum af de aktive stoffer 🙂

Normalvis bruges ½-1 tsk pr. kop.

OBS:
Informationerne er ikke ment som behandlingsforslag og kan ikke erstatte besøg hos behandler eller læge.
Informationerne er på ingen måde udtømmende. Hvilke urter, der bør bruges, er altid en individuel vurdering afhængig af din situation og tilstand.

Urter kan interagere med medicin.

Kilder:

  • Urtekompendium
  • Pubmed.com
  • Dette indlæg blev udgivet i Urtemedicin og tagget , , . Bogmærk permalinket.